Als we trouwen dragen de vrouwen vaak een prachtige jurk waar ze zich een prinses voor één dag in voelen. De heren dragen een chique kostuum, al dan niet driedelig. Dit fenomeen is eigenlijk pas sinds de twintigste eeuw de gewoonte geworden.

Een vrouw die in het Oude Griekenland ging trouwen droeg een grote lap stof, van mooie kwaliteit. De lap werd versierd met twee gespen die ze aan de schouders bevestigden. De status van de familie kon je aflezen aan de kwaliteit van de gespen. Hoe meer geld de familie had, hoe duurder de gespen waren. Sluiers dragen was nog niet gebruikelijk. Als hoofdbedekking droeg de bruid een gele doek, dit stond symbool voor de zonnige vreugde.

In afbeeldingen uit de vijftiende eeuw zijn trouwjurken te herkennen. De jurk was niet altijd nieuw, maar hij moest wel duur zijn. De trouwjurk werd gezien als onderdeel van de bruidsschat omdat men niet puur uit liefde trouwde, maar meer om afkomst en economische redenen. De jurken werden gemaakt van dure stoffen als damastzijde, satijn en bont. De vrouwen droegen een soms wel één meter hoge hoed als hoofdbedekking.

Omstreeks 1550 werd de vrouw letterlijk in haar jurk gesnoerd, ze moest een korset aan die heel strak werd aangetrokken. De jurk werd bewerkt met juwelen, parels, kettingen en met kant. In het begin van de zestiende eeuw werden ook hoepels aan de jurken bevestigd. Later hadden de jurken een dunne taille (door korsetten), een diep decolleté en grote pofmouwen.

Na de Franse revolutie werden de decolletés weer subtieler en de mouwen kleiner. De jurken waren veelal wit met een lange sleep. In de negentiende eeuw veranderde het echter weer. De korsetten kwamen terug en er werden grote kragen met kant gedragen. De rokken waren wijd, maar de taille zeer smal. In de twintigste eeuw volgden de ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo op. Van een simpele jurk met hoedje, wordt de trouwjurk strakker en romantischer. In de jaren ’60 droegen de vrouwen korte jurken en in de jaren ’70 soms zelfs broekpakken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende stijlen in beeld. Voor elke smaak is er een jurk te vinden. Van retrostijl tot hele kleurige japonnen.