scheiden advocaat kindUit cijfers blijkt dat het aantal vechtscheidingen de laatste jaren toeneemt. In 20% van de 35.000 scheidingen die er jaarlijks plaatsvinden zijn er zulke hoogoplopende ruzies of conflicten dat er geen onderling overleg meer mogelijk is. Daarvan worden jaarlijks zo’n 3500 kinderen de dupe. Het CDA noemt vechtscheidingen een vorm van kindermishandeling, omdat kinderen er diepe emotionele en psychische schade door op kunnen lopen.

Omdat ouders bij een scheiding vaak het belang van het kind vergeten, pleit het CDA ervoor dat kinderen een eigen belangenbehartiger krijgen in de rechtszaal. “Dat ouders het belang van hun kind vergeten is heel erg slecht. Er moet iemand zijn die het belang van het kind in de gaten houdt”, zei CDA-Kamerlid Mona Keijzer daarover in het NOS Radio 1 journaal.

Deze belangenbehartiger zou aangewezen moeten worden door de rechter. “Het kan iemand zijn die verstand heeft van opvoeden, of een advocaat of misschien ook een psycholoog”, aldus Keijzer. Op dit moment zijn de regels zo dat kinderen jonger dan 12 jaar niets te zeggen hebben in de rechtszaal, oudere kinderen mogen wel hun stem laten horen.

Daarnaast wil Keijzer dat een scheiding met kinderen altijd in handen komt van één rechter. “Zo’n rechter heeft dan het overzicht en weet bijvoorbeeld wat er eerder in het gezind is gebeurd.” Het CDA hoopt op meer steun in de Tweede Kamer en gaat er vanuit deze ook te zullen ontvangen, vanwege de grootte van het probleem.