Trouwen - Lamariee

Het is de wens van veel bruidsparen: zelf bepalen waar je de huwelijksgelofte uitspreekt. Wil je graag trouwen in je eigen achtertuin? Dat is vanaf volgend jaar mogelijk, mits je in de gemeente Westland woont.

Versoepeling huwelijksbeleid

De gemeente wil graag tegemoet komen aan de wensen van bruidsparen om meer invloed te hebben over de plek waar er getrouwd wordt. Vaak vinden bruidsparen het vervelend dat de gemeente de inrichting van de dag grotendeels bepaalt omdat er altijd rekening gehouden moet worden met de beschikbaarheid van de trouwzaal of een van de andere locaties en de ambtenaar van de burgerlijke stand.

“Je huwelijk is de mooiste dag uit je leven. Waarom zouden wij als gemeente dan de inrichting van die dag begrenzen?”

In de tuin of op het strand

Wil je op zondag op strand trouwen? Of toch liever in een stadspark? Dat behoort allemaal tot de mogelijkheden. Je bepaalt zelf waar je gaat trouwen en op welk tijdstip. Dat kan straks 365 dagen per jaar, 24 uur per dag.  En nog leuker is dat je zelfs een goede vriend of familielid kunt aanwijzen die de rol van huwelijksambtenaar op zich neemt.

Kosten

Het voorstel is om ook de kosten voor het huwelijk aan te passen aan de omstandigheden. Wil je snel en zonder al te veel poespas trouwen, dan zou je kunnen genieten van een gereduceerd tarief. Maar wil je trouwen op een door jou gekozen locatie en tijdstip, dan kunnen de kosten wel hoger zijn dan nu het geval is.