gay-wedding-cake-figuresJe wordt verliefd, je gaat samenwonen en uiteindelijk beslissen jullie om te gaan trouwen. Hoe ziet zo’n trouwdag er nu uit?

Bij het regelen van de trouwdag moeten er vooraf een aantal keuzes gemaakt worden. Wil je alleen trouwen voor de wet of ook voor de kerk? Als je wilt trouwen, moet je dat altijd voor de wet doen. Alleen dan wordt erkend dat jullie man en vrouw zijn. Volg je een bepaald geloof, dan kun je ook nog voor de kerk trouwen. Dit is niet verplicht om erkend te worden. Een bruidspaar bestaat meestal uit een man en een vrouw. Slechts enkele landen staan toe dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen, het zogenaamde ‘homohuwelijk’.

Hoe de trouwdag er uit ziet, bepaal je helemaal zelf. Traditioneel slaapt het bruidspaar de avond voor de bruiloft niet bij elkaar. Het zou ongeluk brengen als je elkaar ziet voordat de bruidegom de bruid gaat ophalen. De bruidegom haalt de bruid op bij (meestal) het ouderlijk huis van de bruid. Daarna vertrekt het gezelschap naar de trouwlocatie. De huwelijksvoltrekking wordt gedaan door een trouwambtenaar. Je mag ieder één of twee getuigen vragen voor je huwelijk.

Als het bruidspaar naar buiten loopt, is het de traditie dat de gasten rijst gooien naar het paar. Deze traditie is overgenomen uit Azië en hiermee wens je het paar ‘voorspoed’ en ‘het ontbreken aan gebrek’.  In veel gemeenten mag tegenwoordig geen rijst meer gegooid worden, omdat het teveel schoonmaakkosten met zich meebrengt. Je ziet daarom dat er nieuwe tradities ontstaan zoals bijvoorbeeld dat de gasten bellen blazen of er worden ballonnen opgelaten.

Na het officiële gedeelte gaat meestal het gezelschap naar de locatie waar het feest en eventueel de receptie gehouden wordt. Het bruidspaar gaat daarna meestal foto’s maken. Als het bruidspaar terug is, wordt de bruidstaart aangesneden en feestgevierd. Is het feest afgelopen dan kan je er voor kiezen om in een bruidssuite van een hotel te overnachten of ‘gewoon’ thuis. De echtgenoot moet dan wel zijn vrouw over de drempel dragen. Dit zou gedaan worden om de kwade geesten uit de familie van de bruid weg te jagen uit huis.